De kunstenaar en zijn werk

Aat Veldoen, Vrouwelijk naakt

Aat Veldhoen  (geb. Amsterdam 1 november 1934)

Het werk van Aat Veldhoen gaat over alle aspecten van het menselijk leven. Geboorte, liefde, ouderdom, overwinning en leed. Ze worden uitgebeeld in een grote variatie van stijlen en in uiteenlopende kunstvormen.

Veldhoens virtuositeit in het tekenen bracht hem al op jonge leeftijd nationale bekendheid, toen hij ongeëvenaarde etsen produceerde. Zijn landschappen en vooral portretten, en de werken met het voor die tijd ongebruikelijke taboeonderwerp van de seksualiteit, oogsten veel lof van kunstcritici en kunstliefhebbers.

Aat Veldhoen, vluchtelingen onder dekens

Zijn experiment met het op grote schaal produceren van goedkope rotaprentkunst en de geruchtmakende rechtszaak over de “zinneprikkeling” die ervan uit zou gaan, kreeg veel aandacht in de Nederlandse pers.

In tegenstelling tot veel succesvolle kunstenaars uit zijn generatie, die veelal het pad van de abstractie en de non-figuratie op gingen, is Veldhoen altijd voornamelijk figuratief blijven werken. Ook kiest hij er herhaaldelijk voor zijn visie op de maatschappij in zijn werk naar voren te brengen, met name zijn kritiek op het koningshuis.

_DSC4203

Zijn veelbewogen leven heeft ook veel wendingen in zijn werk opgeleverd. Toen een beroerte in 2004 zijn rechterhand voor altijd verlamde, bleek zijn werklust niet aangetast en de kwaliteit van zijn werk niet.

Een keuze uit het werk van de kunstenaar vind je hieronder (klik op de afbeelding om dit te vergroten).